Domov > Rady a tipy > Šliapať do pedálov sa učíme zarovno s prvými krokmi

Šliapať do pedálov sa učíme zarovno s prvými krokmi

Na zemi je viac ako miliarda bicyklov. Takto to uvádza Wikipedia. Už toto číslo dokladá známu vec, že cyklistika patrí k najčastejším rekreačným, športovým, turistickým či dopravným aktivitám ľudí. Na Slovensku máme 1295 značených cyklotrás. Z roka na rok je ich viac, lebo z roka na rok sa rekreačnej alebo aj športovej cyklistike venuje stále viac Slovákov. Za významný výsek tejto štatistiky môžu úspechy fenomenálneho Petra Sagana. Ale nie len to. Cyklistika je pohybová aktivita, ktorá sa dá pestovať v každom veku, je rovnako vhodná pre ženy, ako aj pre mužov. Bicykel je jednoducho skladovateľný, bezpečnostné prvky na bicykel síce čosi stoja, ale nezruinujú nás. A keď sa o tento dopravný prostriedok dobre staráme, vydrží dlho. Navyše, dostaneme sa ním všade – do školy, do práce, na nákup a dokonca môžeme s jeho pomocou obehať aj úrady, kedže cyklisti nepotrebujú veľa miesta na parkovanie a niekde ich mestské a obecné magistráty v dobrom aj rozmaznávajú budovaním cyklotrás, ktoré posilňujú postavenie cyklistu v cestnej premávke.

Šliapať do pedálov sa učíme zarovno s prvými krokmi. Bicykel sa stal významným fenoménom životného štýlu. Pomocou neho si zlepšujeme kondíciu, posilňujeme zdravie, rýchlejšie nás dovezie za poznávaním a zážitkami s rodinou, či priateľmi.

Výstavba a značenie cyklotrás v intravilánoch miest a obcí je prirodzenou súčasťou volebných programov ľudí na radniciach, či vo vedení obcí. Najnáročnejšie – určené pre športovcov, ale i menej náročné pre rekreačných užívateľov pribúdajú na Slovensku, aj keď nie tak rýchlo ako huby po daždi, tak určite tempom, ktoré sa približuje potrebám početnej masy cyklistov. Ak si vezmú bicykel aj na dovolenku, odkryjú sa pred nimi stále nové možnosti športového vyžitia aj poznávania krásnych miest Slovenska.

  • /Uverejnené: MY Regionálne noviny, číslo 14, príloha: Kam na bicykli (apríl 2019)/

Mohlo by sa vám páčiť ...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tieto internetové stránky používajú cookies. Ich použitie (okrem nevyhnutne potrebných) môžete povoliť alebo zakázať.