Domov > Zájazdy> Nezabudnuteľný taliansky relax bez bicyklov – Gargano, Vieste

Nezabudnuteľný taliansky relax bez bicyklov – Gargano, Vieste

DVA TERMÍNY: 

17.06. – 26.06. 2022 za 599 EUR

24.06. – 03.07. 2022 za 649 EUR

  • Ste pripravení vybrať sa  na jednu zo svojich najúžasnejších ciest?
  • Neradi šoférujete dlhé cesty autom a necháte sa radšej viezť a sprevádzať?
  • Juh  Talianska vás vždy lákal  a radi by ste sa s ním zoznámili?
  • Chcete spoznať nové veci, ste otvorení skvelým zážitkom, dokonalému relaxu pri mori?
  • Ak ste si aspoň na jednu z otázok odpovedali ÁNO, tak ste tu správne.

TENTO ZÁJAZD MÁ VŠETKO

Krásne piesočnaté pláže a blankytne modré more, pravé gurmánske špeciality, najlepšie vína, ktoré možno ochutnáte po prvýkrát v spojení s úžasným prímorským letoviskom. Objavte  autentickú atmosféru oblasti Puglia, Talianmi vyhľadávaného letoviska Gargano. Nechajte doma všetky starosti a vyrazte s nami nielen za leňošením a oddychom, ale aj za objavovaním nových miest a zážitkov. Vaša úloha je oddychovať, naša postarať sa o vás. Užite si zájazd pre ľudí, ktorí chcú od dovolenky viac.

Polostrov Gargáno tvorí ostrohu talianskej topánky a je skutočnou prírodnou oázou, s charakterom horského kompaktného masívu, ktorého vrcholky sa pohybujú od 600 do 1.000 m. 200 km dlhé vápencové pobrežie je vymodelované do jedinečných tvarov.

Pobrežie Gargana je rôznorodé ako naša Zem. Voda a vietor tu spracovali vápenec a vpísali do neho jedinečné tvary, napr. Pyšný "Pizzomuno" – Vrchol sveta – na pláži v Vieste.

Staré mesto sa rozkladá na skalnatom výbežku vysoko nad morom a je vystavané v typickom apúlskom štýle s úzkymi uličkami, strmými schodmi a neuveriteľne bielymi domami. V Múzeu mušlí môžete vidieť pôsobivé zbierky mušlí z rôznych morí sveta. Prekrásne zátoky v okolí mesta sú známe medzi všetkými vyznávačmi windsurfingu v celej Európe.

Hornatý a zelený polostrov Gargano spadá pod juhotaliansky región Puglia (Apulie) a milujú ho okrem turistov a cyklistov aj botanici z celej Európy. To pre mimoriadne bohatstvo druhov orchideí (je ich tu vraj 85!) a zvyšky pôvodného stredomorského opadavého lesa, ktorý sa tu nazýva Foresta Umbra.

Perlou Gargana sú jeho mestá, ktoré vznikli už v rímskych dobách (napr. Manfredonia), a v priebehu vekov buď museli odolávať dobývaniu, alebo sa stávali korisťou.

Prízemia domov sú síce väčšinou využívané ako obchody s turistickým sortimentom alebo reštaurácie, ale inak ich obývajú starousadlíci.

Z okien visí bielizeň, starčekovia klebetia na lavičkách a všetci striktne dodržujú štvorhodinovú  siestu.

V strede pobrežnej línie Gargana stojí 14-tisícové mesto Vieste, založené podľa všetkého už v 10. stor. pr. n. l. Hrad, ktorý bol postavený na najvyššom mieste, je sídlom námorníctva a je neprístupný, ale hneď pod ním nájdete katedrálu z 11. storočia, kedysi sídlo biskupa. Jadro mesta je vystavané z bieleho miestneho mramoru a prekvapí, že je položený aj v uliciach. Symbolom Vieste je maják pri jeho brehu a skalný útvar nazývaný Pizzomunno, zdobiaci jednu z mestských pláží. Na nábreží je aj vychýrené Múzeum mušlí.

Day 1
1. deň

Odchod zo Slovenska v ranných hodinách. Večer príchod na miesto ubytovania v okolí Benátok. Večera. Prenocovanie.

Day 2
2. deň

raňajky. Pokračovanie v ceste do Gargána. Príchod v neskorých popoludňajších hodinách. Večera. Ubytovanie.

Day 3
3. - 9. deň

Ubytovanie. Raňajky a večere.

Bohatý základný programu ďalej zahŕňa napr.:

- návštevu prímorského mestečka Vieste, 1km vzdialeného od nášho letoviska. Spolu so sprievodcom sa prejdeme úzkymi kamennými uličkami a námestiami, pozrieme si najznámejšie pamiatky, navštívime rybí trh, vychutnáme si pravú taliansku kávu a nasajeme atmosféru tohto typického starobylého rybárskeho a vinárskeho mestečka. Katedrála sv. Márie, schody lásky, monolit Pizzomuno, Trabucco di Punta San Francesco, maják Faro di Vieste už vám viac nebudú neznáme.

- príjemným spestrením je návšteva na typický taliansky trh – mercato Vieste, kde v autentickej atmosfére objavíte množstvo originálneho talianskeho tovaru od topánok, oblečenia, doplnkov, bižutérie cez milé spomienkové predmety po ovocie, zeleninu, syry, olivový olej, cestoviny a korenie.

- ako prekvapenie sme pre vás pripravili rýchlo-kurz talianskeho jazyka. Počas cesty autobusom si osvojíte základné slová a frázy s možnosťou ďalšieho online štúdia po návrate domov. Vystúpite v letovisku a už sa nestratíte.

- Kto je naozajstný gurmán, ten sa môže zúčastniť miniškoly talianskej kuchyne – naučíme sa pripravovať niečo jednoduché z čerstvých lokálnych surovín.

Day 4
10. deň

Príchod na Slovensko v poludňajších hodinách.

V cene je zahrnuté:

  • 1x ubytovanie cestou do Talianska v okolí Benátok
  • 7x ubytovanie v apartmánoch s dvoma spálňami v obľúbenom prímorskom rezorte, ponúkajúcom okrem priezračného mora a upravených piesočnatých pláží aj bazény s lehátkami a slnečníkmi, obľúbenou talianskou reštauráciou s barom, či športovým zázemím,
  • polpenzia,
  • doprava,
  • záverečné upratovanie,
  • spotreba energií,
  • 2 sprievodcovia,
  • minikurz talianskeho jazyka a možnosť naučiť sa pripraviť typickú taliansku špecialitu.

V cene nie je zahrnuté:

  • fakultatívne výlety
  • pobytová taxa 2,50 EUR/os./deň
  • cestovné poistenie
  • vratná kaucia 100 EUR
  • posteľná bielizeň (možno priviesť vlastnú alebo zapožičať za poplatok 12,- EUR /potrebné nahlásiť vopred/.

  • 1x ubytovanie v dvojlôžkovej izbe cestou do Talianska v okolí Benátok
  • 7x ubytovanie v apartmánoch s dvoma spálňami, v obľúbenom prímorskom rezorte, ponúkajúcom okrem priezračného mora a upravených piesočnatých pláží aj bazény s lehátkami a slnečníkmi, obľúbenou talianskou reštauráciou s barom, či športovým zázemím

  • doprava klimatizovaným LUX busom s WC, TV, príslušenstvom

  • Polpenzia
Raňajky – rozšírené kontinentálne v reštaurácii v areáli komplexu

Večera – výber z menu pozostávajúceho z 3 chodov = prvý chod – cestoviny alebo polievka, druhý chod – mäso s prílohou, tretí chod -ovocie alebo dezert

Strava začína večerou a končí raňajkami

V rámci fakultatívnych výletov pre vás organizujeme: – návštevu lokálneho výrobcu vín s možnosť ochutnať typické gastronomické špeciality a vynikajúce svetoznáme vína z oblasti Puglie, ktoré vám pohladia chuťové poháriky. Nikto nepochybuje o tom, že najlepšie Soave, Primitivo či Negroamaro pochádzajú práve odtiaľto. A to všetko s prekladom nášho sprievodcu, keďže o zaujímavé informácie ohľadom výroby vína a jeho odrôd nebude núdza.

San Giovanni rotondo – vnútrozemské mestečko a pútnické miesto tejto oblasti pod horou Monte Calvo a jej veľkých svätcov – Pátra Pia a Antona Paduánskeho či Monte Sant Angelo – návšteva typickej “bielej” horskej terasovitej dedinky vo výške až 800 m.n.m. – dedinky plnej bielych kamenných domov, štýlových reštaurácií s možnosťou návštevy svätyne vysekanej do skaly známej zjavením archanjela Michala sú nezabudnuteľným zážitkom. Min. počet 14 ľudí.

– Čo určite nemôžete vynechať je návšteva Tremitských ostrovov. Vychutnajte si slnko nad hlavou a vietor vo vlasoch počas poldennej plavby odhaľujúcej prírodné krásy a históriu týchto jedinečných ostrovov. Opátstvo a kostol sv. Kataríny z 11 storočia na ostrove San Nicola, alebo krásne pobrežné jaskyne (grotte) ostrova San Domino a skryté útulné pláže s možnosťou kúpania vám učarujú. Caprara je tretí, neobývaný ostrov. Inak sa mu hovorí aj Capraia a to podľa veľkého výskytu capper (rastlín), ktorých plody kapari všetci poznáme.

VIETE  ŽE…

Talianska kuchyňa je považovaná za jednu z najlepších a zároveň najobľúbenejších na svete. Základom pre väčšinu jedál sú cestoviny – Taliansko ich má viac než 400 druhov, od jednoduchých špagiet cez tvarované penne alebo farfalle až po plnené ravioli alebo tortellini.

Všetky cestoviny Taliani označujú súhrnne názvom pasta, čerstvé a najchutnejšie potom pasta fresca. Vyrábajú sa zo semolinovej múky (druh tvrdej pšenice) a vody, niekde sa ešte pridávajú vajíčka.U nás najznámejšie sú klasické špagety (spaghetti), veľmi dobré sú aj dlhé ploché rezance – tagliatelle, linguine alebo fettuccine. Z krátkych tvarovaných sa často pripravujú penne (krátke trubičky), penne rigate (vrúbkované penne), farfalle (motýliky alebo mašličky) a fusili (vretená). Nesmieme zabudnúť na plnené cestoviny: ravioli alebo tortellini, zvyčajne s náplňou z ricotty a špenátu.

Úplne odlišné sú potom gnocchi – mäkké halušky z krupicovo-zemiakového podávané v omáčke.

Cestoviny sa na rozdiel od nás v Taliansku podávajú ako samostatný chod, málokedy ako príloha. Varí sa tzv. al dente – na skus, to znamená, že by nemali byť rozvarené úplne do mäkka. Servírujú sa najčastejšie s omáčkami na paradajkovom (ragú) alebo smotanovom základe, dochutené čerstvými bylinkami (bazalka, rozmarín, tymián, petržlenová vňať alebo oregano) a sypané strúhaným parmezánom.

Popis

Polostrov Gargáno tvorí ostrohu talianskej topánky a je skutočnou prírodnou oázou, s charakterom horského kompaktného masívu, ktorého vrcholky sa pohybujú od 600 do 1.000 m. 200 km dlhé vápencové pobrežie je vymodelované do jedinečných tvarov.

Pobrežie Gargana je rôznorodé ako naša Zem. Voda a vietor tu spracovali vápenec a vpísali do neho jedinečné tvary, napr. Pyšný "Pizzomuno" – Vrchol sveta – na pláži v Vieste.

Staré mesto sa rozkladá na skalnatom výbežku vysoko nad morom a je vystavané v typickom apúlskom štýle s úzkymi uličkami, strmými schodmi a neuveriteľne bielymi domami. V Múzeu mušlí môžete vidieť pôsobivé zbierky mušlí z rôznych morí sveta. Prekrásne zátoky v okolí mesta sú známe medzi všetkými vyznávačmi windsurfingu v celej Európe.

Hornatý a zelený polostrov Gargano spadá pod juhotaliansky región Puglia (Apulie) a milujú ho okrem turistov a cyklistov aj botanici z celej Európy. To pre mimoriadne bohatstvo druhov orchideí (je ich tu vraj 85!) a zvyšky pôvodného stredomorského opadavého lesa, ktorý sa tu nazýva Foresta Umbra.

Perlou Gargana sú jeho mestá, ktoré vznikli už v rímskych dobách (napr. Manfredonia), a v priebehu vekov buď museli odolávať dobývaniu, alebo sa stávali korisťou.

Prízemia domov sú síce väčšinou využívané ako obchody s turistickým sortimentom alebo reštaurácie, ale inak ich obývajú starousadlíci.

Z okien visí bielizeň, starčekovia klebetia na lavičkách a všetci striktne dodržujú štvorhodinovú  siestu.

V strede pobrežnej línie Gargana stojí 14-tisícové mesto Vieste, založené podľa všetkého už v 10. stor. pr. n. l. Hrad, ktorý bol postavený na najvyššom mieste, je sídlom námorníctva a je neprístupný, ale hneď pod ním nájdete katedrálu z 11. storočia, kedysi sídlo biskupa. Jadro mesta je vystavané z bieleho miestneho mramoru a prekvapí, že je položený aj v uliciach. Symbolom Vieste je maják pri jeho brehu a skalný útvar nazývaný Pizzomunno, zdobiaci jednu z mestských pláží. Na nábreží je aj vychýrené Múzeum mušlí.

Ubytovanie

  • 1x ubytovanie v dvojlôžkovej izbe cestou do Talianska v okolí Benátok
  • 7x ubytovanie v apartmánoch s dvoma spálňami, v obľúbenom prímorskom rezorte, ponúkajúcom okrem priezračného mora a upravených piesočnatých pláží aj bazény s lehátkami a slnečníkmi, obľúbenou talianskou reštauráciou s barom, či športovým zázemím

Doprava

  • doprava klimatizovaným LUX busom s WC, TV, príslušenstvom

Stravovanie

  • Polpenzia
Raňajky – rozšírené kontinentálne v reštaurácii v areáli komplexu

Večera – výber z menu pozostávajúceho z 3 chodov = prvý chod – cestoviny alebo polievka, druhý chod – mäso s prílohou, tretí chod -ovocie alebo dezert

Strava začína večerou a končí raňajkami

Užitočné informácie

V rámci fakultatívnych výletov pre vás organizujeme: – návštevu lokálneho výrobcu vín s možnosť ochutnať typické gastronomické špeciality a vynikajúce svetoznáme vína z oblasti Puglie, ktoré vám pohladia chuťové poháriky. Nikto nepochybuje o tom, že najlepšie Soave, Primitivo či Negroamaro pochádzajú práve odtiaľto. A to všetko s prekladom nášho sprievodcu, keďže o zaujímavé informácie ohľadom výroby vína a jeho odrôd nebude núdza.

San Giovanni rotondo – vnútrozemské mestečko a pútnické miesto tejto oblasti pod horou Monte Calvo a jej veľkých svätcov – Pátra Pia a Antona Paduánskeho či Monte Sant Angelo – návšteva typickej “bielej” horskej terasovitej dedinky vo výške až 800 m.n.m. – dedinky plnej bielych kamenných domov, štýlových reštaurácií s možnosťou návštevy svätyne vysekanej do skaly známej zjavením archanjela Michala sú nezabudnuteľným zážitkom. Min. počet 14 ľudí.

– Čo určite nemôžete vynechať je návšteva Tremitských ostrovov. Vychutnajte si slnko nad hlavou a vietor vo vlasoch počas poldennej plavby odhaľujúcej prírodné krásy a históriu týchto jedinečných ostrovov. Opátstvo a kostol sv. Kataríny z 11 storočia na ostrove San Nicola, alebo krásne pobrežné jaskyne (grotte) ostrova San Domino a skryté útulné pláže s možnosťou kúpania vám učarujú. Caprara je tretí, neobývaný ostrov. Inak sa mu hovorí aj Capraia a to podľa veľkého výskytu capper (rastlín), ktorých plody kapari všetci poznáme.

VIETE  ŽE…

Talianska kuchyňa je považovaná za jednu z najlepších a zároveň najobľúbenejších na svete. Základom pre väčšinu jedál sú cestoviny – Taliansko ich má viac než 400 druhov, od jednoduchých špagiet cez tvarované penne alebo farfalle až po plnené ravioli alebo tortellini.

Všetky cestoviny Taliani označujú súhrnne názvom pasta, čerstvé a najchutnejšie potom pasta fresca. Vyrábajú sa zo semolinovej múky (druh tvrdej pšenice) a vody, niekde sa ešte pridávajú vajíčka.U nás najznámejšie sú klasické špagety (spaghetti), veľmi dobré sú aj dlhé ploché rezance – tagliatelle, linguine alebo fettuccine. Z krátkych tvarovaných sa často pripravujú penne (krátke trubičky), penne rigate (vrúbkované penne), farfalle (motýliky alebo mašličky) a fusili (vretená). Nesmieme zabudnúť na plnené cestoviny: ravioli alebo tortellini, zvyčajne s náplňou z ricotty a špenátu.

Úplne odlišné sú potom gnocchi – mäkké halušky z krupicovo-zemiakového podávané v omáčke.

Cestoviny sa na rozdiel od nás v Taliansku podávajú ako samostatný chod, málokedy ako príloha. Varí sa tzv. al dente – na skus, to znamená, že by nemali byť rozvarené úplne do mäkka. Servírujú sa najčastejšie s omáčkami na paradajkovom (ragú) alebo smotanovom základe, dochutené čerstvými bylinkami (bazalka, rozmarín, tymián, petržlenová vňať alebo oregano) a sypané strúhaným parmezánom.

Rezervačný formulár

Cena 599 /osobu
Poistné 25,00 /osobu
Začiatok zájazdu:
17. 6. 2022
Koniec zájazdu:
26. 6. 2022

Informácie

    Taliansko
    Cyklozájazdy
    Autobusom
    A – nenáročný
    Bratislava
    Martin
    Vrútky


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tieto internetové stránky používajú cookies. Ich použitie (okrem nevyhnutne potrebných) môžete povoliť alebo zakázať.